Roos v.d. Berg, Tuin 76a
De namen van de familie die sinds kort bivakkeert op tuin 76a, doen vermoeden dat hier sprake is van een grote liefde voor al wat groeit en bloeit. Ik maak kennis met Roos van den Berg (voluit: Rosemarijn) en de 6-jarige dochter heet Madelief. Verder is er nog zoon Gijs van 9 jaar en vader Koen van Kampen. Roos is verloskundige en werkt in Gouda als praktijkassistente. Koen is ontwerper openbare ruimte en werkt bij de gemeente Alphen a/d Rijn.
Op welke tuin tuinieren jullie, sinds wanneer? “Vanaf mei dit jaar hebben wij tuin 76a, waarvoor we ongeveer drie jaar op de wachtlijst stonden. Het is een halve tuin, dat is een bewuste keus, want we hebben een druk leven en zo kunnen we het toch goed bijhouden. We hebben een flinke kas, die fungeert, zeg maar, als huisje. Er staat een pichnicktafel in, die we bij mooi weer buiten zetten om er te lunchen. Koen heeft daarvoor een terrasje aangelegd. In het schuurtje staat campinggaz, om thee etc. te kunnen zetten”. Wat was jullie reden of aanleiding om een tuin te nemen? “De liefde voor groen is me met de paplepel ingegoten. Ik laad weer helemaal op in de natuur. Ik ben opgegroeid in een huis in Driebergen, met een grote (moes-)tuin. Later woonden we in Arnhem op een bovenwoning, met uitzicht op een volkstuincomplex, waar we ook een tuin hadden. Nadat we in Gouda kwamen wonen voor ons werk, hebben we hier en in de heemtuin, waar we regelmatig picknickten, vaak rondgelopen. Het is er zo mooi! En de speeltuin op dit terrein was favoriet bij onze kinderen”. Ben je een ervaren tuinier of een groentje? “Op onze volkstuin in Arnhem heb ik de nodige ervaring opgedaan. Het was een moeilijke tuin, het was er bezaaid met zgn. kweekgras, een onkruid dat maar moeilijk weg te krijgen is. Het was een kaal stuk grond, dat we zelf moesten opbouwen. Wat dat betreft kwamen we hier in een gespreid bedje!” Wat is je specialiteit (bv. traditioneel, biologisch, bloemen, groente of fruit)? “Wij zijn voorstander van biologisch tuinieren. We werken bv. met de zaden van De Bolster (= van biol.teelt). Het is goed om op een kleinschalige, natuurlijke manier te tuinieren, zonder kunstgrepen. De grootschalige landbouw zoals we die nu kennen: dat loopt niet goed af, kijk bv. naar de bijensterfte ten gevolge van gifgebruik. We willen graag dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog gezond kunnen leven op deze aarde. Al realiseer ik me dat we maar een klein steentje daaraan bijdragen. Mijn moeder is daarbij mijn inspirator: zij heeft in Driebergen een bijenstal en is biologisch imker geworden. Daarvoor onderhoudt zij een bijentuin met –planten, waar veel schoolklassen komen, samen met vrijwilligers. En ja, ook mijn vader is landschapsarchitect. Dus dat van die paplepel … Hier op onze tuin hebben we een beetje van alles: groente, fruit en bloemen. Heb je nog nieuwe plannen voor je tuin? “De inrichting van de tuin is goed zoals die is, met een natuurlijke uitstraling. Wel willen we o.a. nog een pruimenboom en frambozen planten, want daar ben ik dol op. En vanaf volgend voorjaar kunnen we tijdig inzaaien”. Vertel eens een leuk voorval/anekdote wat je meemaakte op de tuin. “Onze kinderen zijn dol op de kikkers die hier huizen. Zo tilden ze eens een plank op, waar wel 30 kikkers onder vandaan sprongen!”
Wat zou de Vereniging verder voor je kunnen betekenen of wat kan jij voor de Vereniging betekenen? “We schrokken toen we hoorden dat de speeltuin zou verdwijnen. Koen heeft daarop gereageerd en hij wil zich wel inzetten voor behoud ervan. Verder gaan we eerst eens een jaartje aan de slag en kijken hoe dat gaat. Ad hoc kan men wel een beroep op me doen. Verder blijken we nog niet helemaal bekend met de regelingen op het complex zoals bv. de afspraken rondom het verwijderen van slootvuil (is dat verplicht?). De info die we kregen bij de start was wel wat beperkt. Dat zou beter kunnen”.
Gijs en Madelief, veel plezier met jullie kikkers!