Tuin 09 Charlotte Acampo

EVEN VOORSTELLEN: CHARLOTTE ACAMPO TUIN 9A

Op een warme lentedag spreek ik met Charlotte in het kader van de nadere kennismaking met nieuwe tuinleden. Zij heeft een derde van de tuin van John Blanker ingebruikgenomen, 9c genummerd, het meest achterste deel met de grote kas erop. In de tuin zijn onlangs twee bomen gekapt. Het bestuur heeft toegezegd de takken in de sloot op te ruimen maar vanwege het broedseizoen gebeurt dit pas eind juni.
Maggie het hondje van Charlotte loopt en ligt tijdens ons gesprek in de tuin en graaft af en toe wat op, iets wat niet te herkennen is, maar ach wat weten wij van de hondenwereld. Maggie heeft de gewoonte ontwikkeld om uit te graven, wat Charlotte net heeft gepland. Haar strategie is om twee planten te planten, hij laat er dan een met rust. In een hoekje van de tuin is een paddenhotel gebouwd zodat padjes kunnen schuilen zonder de last van een snuffelende hond.De leeftijd van Charlotte weet ik niet, maar ze zal tegen de 50 lopen. Zij woont nu 3 jaar in Gouda,is al een paar keer verhuisd, maar woont nu naar haar zin in Oost. Een flat waar nog een aantal tuinders wonen. Charlotte is de 3 jaar jongere zus van Monique, die nu ook alweer 3 jaar op tuin zit, samen met Bert op de Zonnebloemlaan.
Oorspronkelijk komt Charlotte uit Dongen, Noord Brabant. Zij woonde hier van haar 7de tot haar 18de jaar. Haar vader was militair, die om die reden, veel verhuisde. Haar vader was voor het dorp de vliegenier, hij stond uren met de dorpelingen te keuvelen aan de weg, terwijl hij de voortuin‘deed’, een relatief kleine tuin, terwijl ma de tuin achter het huis bestierde en de moestuin, bij elkaar toch bijna 3000 m2. Al vroeg is zij vertrouwd daardoor met sla, bessen en ander fruit en groenten. Meehelpen hoefde zij niet echt, wat er waarschijnlijk toe heeft bijgedragen, dat zij nu van tuinieren houdt. In mijn eigen omgeving heb ik gezien hoe je als kind gedwongen wordt mee te helpen in de tuin, je je leven lang een frisse tegenzin er aan overhoudt. Zij werkte kort als onderwijzeres in Boskoop, daarna studeerde zij af in de Onderwijskunde. Tijdens haar middelbare schooltijd was zij een jaar in Canada in het kader van een uitwisseling.
Later heeft zij nog meer in Canada gewoond en ook in Engeland. In Engeland onderzocht zij de stijlen in leiding geven bij de politie. Zij reisde er het hele land voor door, een gouden tijd. Het lijvige rapport wat zij schreef ligt nu in een la op Binnenlandse zaken te verstoffen, ben ik bang en zij ook. De laatste jaren werkte zij als adviseur bij de VO-raad.
Charlotte is gescheiden, zij heeft twee volwassen zonen, die elders in Europa aan het promoveren en studeren zijn, hoogvliegers dus, net als hun opa.
Sinds 2009 is diagnose Ziekte van Parkinson gesteld. Het gevolg is, dat Charlotte wat onzeker loopt en sloft. Denk dus niet, dat zij te diep in het glaasje heeft gekeken, iets wat haar wel is overkomen, dat derden dat denken.
In 2017 heeft zij een operatie ondergaan, waardoor zij zich weer stukken beter voelt. Helaas zet het de voortgang van de ziekte niet stil, het is symptoom bestrijding gebleken.
Zij zet zich momenteel in als ervaringsdeskundige en geeft lezingen voor belangstellenden. Zij neemt deel aan twee leesclubs, dus voor adviezen kan u bij Charlotte terecht. En ze werkt sinds kort in de wereldwinkel als vrijwilliger.
Zij prijst zich gelukkig met de mooiste locatie van het complex, wat ondergetekende bestrijdt. Het wordt geen ruzie. Zij wil dit eerste jaar eens kijken wat er allemaal opkomt en het proberen schoon te krijgen en op orde te houden. Zij heeft er zelf wel al een vlinderstuik in gezet, voor de bijen, die naast haar tuin staan opgesteld en de vlinders. Een boom, waar een aantal tuinders zich over hebben gebogen is inmiddels op naam gebracht: Duitse pijp. Zij vindt dat je vooral van een tuin moet genieten. Vooral als je op een flat 7 hoog woont . Een tuin moet ook plezier geven en leuk zijn. Vandaar dat de kas
al vrolijk beschilderd is met kalkwit. Charlotte hoopt hier in de toekomst beter in te worden. In de kas heeft zij al een baby-kiwi gepland en staan rode, oranje en zoete paprika’s. Ook nieuw zijn een bramenstruik, twee olijven boompjes, een snack-komkommer, courgettes en aubergine.Wat de vereniging betreft, heeft zij veel positieve ervaringen. Maar ook merkt ze dat er mensen zijn die de regels erg strikt nemen en voor wie het op orde brengen van een tuin gisteren klaar moet zijn.
Tot zover de kennismaking. Bedankt Charlotte voor het open gesprek
Theo Janssen