Tuin 49-Paul v.d. Pol en Annette Mulder

‘Even voorstellen …’ Paul v.d. Pol en Annette Mulder, tuin 49

 

 

Wie ben je, wie zijn jullie?

Aan het begin van deze prachtige maand april, het is 15 graden en de zon schijnt, zit ik op het terras van tuin 49. Paul is in maart jl. gekozen tot nieuwe voorzitter van ‘Nieuw Leven’, een mooie aanleiding om eens nader kennis te maken met hem en zijn vrouw Annette. Paul is sinds kort met pensioen na jarenlang bij de rechtbank werkzaam te zijn geweest. Ook Annette heeft haar werkzame leven achter zich gelaten. Opgeleid als verpleegkundige, is zij in veel verschillende functies werkzaam geweest, de laatste periode als zorgadviseur ten behoeve van plaatsing van mensen in verzorgings- en verpleeghuizen.

 

 

Wat was jullie reden of aanleiding om een tuin te nemen?

Annette: ‘Ik stond al even op de wachtlijst voor een tuin zonder huisje. Toen ik samen met Paul een keer over het complex wandelde, bleek ook hij zeer enthousiast: ‘het lijkt hier wel een vakantieoord!’ Ze schreven zich samen in voor een tuin met huisje en in 2013 kwam tuin 49 vrij. ‘In dat jaar trouwden we ook, het was echt een kado. Echt boffen! Wel was er veel te doen. Het gras stond kniehoog, het huisje had dringend een lik verf nodig, dus gingen we snel aan de slag. Zoals zo vaak, hadden we in die beginperiode zo’n overvloedige oogst, het was te veel. Dus hebben we het ontwerp en de inrichting van de tuin nu wat omgegooid’.

Zijn jullie ervaren tuiniers of groentjes?

Paul: ‘Ik ben wat je noemt een groentje. Ik kom uit Haarlem, woon nu vier jaar in Gouda. We hadden er wel een bescheiden siertuin, maar met een moestuin had ik geen ervaring’. Annette: ’Ik ben wat meer ervaren met het groen, ik had een siertuin waarin ik graag op kleur tuinierde en ook was er wat fruit. Ik vind het erg leuk om tuinen te ontwerpen, ik had ooit de ambitie om tuinarchitect te worden, helaas is dat er nooit van gekomen. Maar nu ben ik in de herkansing! En wat ik ook erg leuk vindt, is om onze eigen groenteplantjes op te kweken en niet kant en klaar te kopen. In de kas gaat dat prima’.

Wat is jullie specialiteit?

Paul: ‘Ik ben vooral voor het zware werk, zo heb ik onlangs de tuin nog opgehoogd. Annette is van de ideeën’. Annette: ‘Ik heb me verdiept in kunstgeschiedenis en in Feng Shui voor tuinen, dan gaat het vooral om kleuren. Ik zie bv. grote kleurvakken voor me, met daarin een ‘dwarse’ kleur om het geheel spannend te houden’. (Red: Feng Shui is een van oorsprong Chinese leer die gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden. Deze leer gaat uit van de vijf elementen vuur, aarde, hout, goud/metaal en water en deze moeten in harmonie zijn met elkaar. Bron: Wikipedia).

Paul: ‘En wat natuurlijk onze insteek is, is een duurzame, ecologische tuin. Spitten verstoort het bodemleven, dat doen we niet. We zijn ook bezig met fermenteren van tuin- en keukenafval, waarover Sjaak Willemstein vorige maand hier een lezing hield, met verrassende resultaten. De biodiversiteit op Nieuw Leven, met alle vogels, kikkers, mollen (die de aarde mooi losmaken), vinden we iets om zuinig op te zijn’.

Hebben jullie nog nieuwe plannen voor je tuin?

‘We gaan wat minder groente verbouwen en wat meer gras, waar de talrijke (klein)kinderen zich kunnen uitleven. We zien er in gedachten al een romantisch slingerpaadje van kleine klinkertjes doorheen kronkelen. En natuurlijk die kleurgroepen van Annette!’ De liefde voor kleur is al overduidelijk aanwezig als ik op hun terras eens om me heen kijk: veel blauwtinten in en om het huisje en in de tuin staat een sierlijk lint van blauwe druifjes te bloeien.

Vertel eens een leuk voorval/anekdote wat je meemaakte op de tuin.

‘We hebben thuis twee katten, birmezen, die tijdens de zomer hier ook wel eens verblijven. Om te zorgen dat ze niet weglopen, hebben we het terras afgezet met stalen hekken. De sloot leek ons een niet te nemen barrière voor hen. Maar op een gegeven moment lag er een groene deken van kroos op de sloot, de katten zagen er een prachtig looppad in en lagen pardoes in het water. Als echte verzopen katten kwamen ze bij de buren weer boven. En verder: De tuiniers langs de Rozenlaan organiseren jaarlijks gezamenlijk een feest, iedereen brengt wat mee. We wisselen tips uit en leren elkaar zo beter kennen en krijgen meer begrip voor elkaar. Dat is heel waardevol en gezellig’.

Wat zou de Vereniging verder voor je kunnen betekenen of wat kan jij voor de Vereniging betekenen?

‘De ideeën over duurzaam tuinieren willen we ook gaan uitdragen als bestuur, bv. het ontmoedigen van het gebruik van kunstmest, of het gebruik van chloor en Dreft dat schadelijk is voor de septic tanks bij de huisjes. Het is niet goed voor het ecologisch evenwicht van de bodem om natuurlijke stoffen in hoge concentraties aan de grond toe te voegen. Vandaar dat wij het gebruik van kunstmest ontmoedigen. Stoffen moeten afbreekbaar zijn, anders komen ze ook in het oppervlaktewater terecht met bv. veel algengroei en kroos als gevolg. We gaan als bestuur geen dwang uitoefenen, maar werken aan bewustzijn door in gesprek te gaan met de leden, we willen hen als het ware meenemen in onze visie. Het bestuur is, namens de leden, ook het gezicht naar buiten, bv. richting de gemeente. Het plan is, om daarin meer samen te gaan werken met de volkstuinvereniging Groenakker en gezamenlijk dingen te organiseren. Ja, het is een voorrecht om hier een tuin te hebben!’

 

Paul, veel succes met je nieuwe rol als voorzitter en Annette, we zijn heel nieuwsgierig naar het kleurige eindresultaat!