Tuin74-Anne-Lies Risseeuw

“Even voorstellen…… “

 

Anne-Lies Risseeuw, tuin 74

 

 

Anne-Lies Risseeuw

 

 

Na een paar regenachtige dagen is het op 5 augustus eindelijk zonnig weer. Ik ben te gast op tuin 74 van Anne-Lies Risseeuw en Arnout Bijlard. Anne-Lies werkt voor een internationale organisatie en is minimaal één keer per maand op reis naar o.a. Afrika, Azië of Zuid-Amerika waar zij werkt voor lokale overheden. Haar echtgenoot is afwezig, want die is naar zijn werk.

 Op welke tuin tuinieren jullie en sinds wanneer?

‘Wij hebben onze tuin sinds eind juni, compleet met een prachtig huisje dat pas tien jaar oud is. Vijf jaar lang stonden we op de wachtlijst. Twee jaar terug kregen wij een tuin zonder huisje angeboden, maar we wilden er toch graag één met een huisje en dat is nu gelukt. Onze voorgangers waren bereid om de tuin wat sneller dan gepland aan ons over te dragen zodat we er in onze vakantie al mee aan de slag konden. We zijn er heel blij mee’. 

Wat was jullie reden of aanleiding om een tuin te nemen?

‘We wonen in Goverwelle, met een klein tuintje achter het huis. Toen we ruim 20 jaar geleden een tweeling kregen, kwam ik vaak wandelen langs de tuinen van Nieuw Leven. De dubbele buggy paste precies op de paden. Ik genoot ontzettend van deze wandelingen en droomde ervan ooit eens zelf zo’n tuin te hebben. Vijf jaar geleden adviseerde iemand mij om me dan toch maar eens in te schrijven, want anders zou die droom nooit uitkomen. En die is nu toch werkelijkheid geworden’.

 Ben je een ervaren tuinier of een groentje?

Achter ons huis kweek ik altijd al kruiden en tijdens mijn reizen raap ik vaak zaden op en stop die thuis in een pot. Het is altijd weer een verrassing wat daaruit komt. Vaak mislukt dat ook. Zo had ik drie zaden uit Tunesië meegebracht, geen van alle kwam op. Ook heb ik jaren geleden een moestuincursus gevolgd in Boxtel bij de Kleine Aarde Het voormalige experimenteer- en edukatiecentrum voor duurzame ontwikkeling, red.). Ik ben dus nog een redelijke beginner. 

Wat is je specialiteit (bv. traditioneel, biologisch, ecologisch, bloemen, groente en/of fruit etc.)?

‘Wij willen biologisch gaan tuinieren en dat langzaam aan in onze tuin introduceren’.

 Heb je nog andere plannen voor je tuin?

‘We gaan eerst het huisje inrichten. De tuin is keurig onderhouden door onze voorgangers, dus wij kunnen rustig aan plannen maken voor de tuin. Daarom kijken we nu veel rond in de andere tuinen: wat is mooi, wat doet het goed op deze grond? We willen wat rustige hoekjes creëren en uiteindelijk een moestuin, bloemen en bomen planten. De vraag is: welke fruitbomen doen het hier goed? Zo zagen we een zogenaamde custard apple, een subtropische boom vol weeïge vruchten  met grote pitten, hier langs het pad staan. Die doet het blijkbaar ook goed hier. Maar onze tijd en aandacht is nu veel bij een goede vriend die ernstig ziek is. Hij heeft voor ons een prachtig huisnummer gekocht en het is hem gelukt om nog een keer op de tuin langs te komen’.

 Vertel eens een leuk voorval/anekdote wat je meemaakte op de tuin.

‘Ik had eens wat zaad opgeraapt en in een pot gestopt. Het groeide gigantisch, ik heb de plant wel driemaal verpot. Wat opviel was dat er helemaal geen insecten op af kwamen. Mijn schoonvader,met veel moestuinervaring, herkende deze direct als een tabaksplant. De geur die er af komt als je deze aanraakt! De Ghanese medewerker van één van mijn projecten herinnerde zich dat hij als kind de geur niet meer afgewassen kreeg. Uiteindelijk heb ik de bladeren gedroogd en gemalen en als ‘insectenwerend middel’ in een Sinterklaassurprise gestopt’.

 Wat zou de Vereniging verder voor je kunnen betekenen of wat kunnen jullie voor de Vereniging betekenen?

‘Er is ons aangeraden om de eerste twee jaar geen extra taken op ons te nemen, eerst maar eens even aankijken hoe het gaat. Wat wij wel graag zouden willen, is inspiratie opdoen in andermanstuinen. We hebben nog veel te leren en andere tuiniers hebben veel ervaring die zij mogelijk willen delen, bv. in de vorm van informatieavonden over o.a. aardappelen telen. Zou het een idee zijn om dat een paar keer per jaar te organiseren? Al realiseer ik me wel, dat dit wel op de schouders van de ervaren tuiniers neerkomt’.

 

Wij wensen Anne-Lies en Arnout veel tuinplezier!