Even voorstellen Pieter Meijer, tuin 22a

 

Op de valreep van dit tuinseizoen maak ik kennis met
Pieter Meijer, 39 jaar oud. Hij is op deze winderige
zaterdagmiddag druk aan het werk met het opruimen van de groentebedden. Normaal is hij altijd op zaterdagochtend op de tuin te vinden, maar vanmorgen was het vaderzoon-opkomst bij de Scouting.‘Daar deden we wilde mannenspelletjes, zoals de ‘Hollandse Leeuwen’’.

Als we ons in de luwte van de schuur installeren op de tuinstoelen, bekent hij dat hij nog nooit op deze stoelen heeft gezeten. ‘Ik ben hier altijd lekker aan het werk. Dat is een goede tegenhanger voor mijn werk bij Eneco in Rotterdam, waar ik als wiskundige rekenwerk verricht aan de optimalisatie van
inzet van electriciteitscentrales. Ik zit de hele dag achter het beeldscherm, dus het werken in de tuin is voor mij ontspanning. Het is echt mijn project, mijn vrouw Daniëllekomt hier zelden, maar ze is wel heel blij met de oogst. We hebben drie zoons van 8, 12 en 14 jaar. Zij komen hier vooral als er wat extra zakgeld te verdienen valt’.

Sinds wanneer tuinier je hier?
‘Dit was het derde seizoen. Ik stond maar een half jaar op de wachtlijst voor deze halve tuin, dus ik was snel aan de beurt. Dat had te maken met de hobby van mijn voorganger: de tuin was een wijngaard, hij maakte zelf wijn. Ik wilde dat niet behouden, dus er was een hoop werk om dat allemaal op te ruimen en daar bedankten andere aspirantleden voor’.

Ben je een ervaren tuinier of een groentje?
‘Bij mijn ouders heb ik vroeger wel eens gras gemaaid, ze hadden wat afrikaantjes etc. Maar verder ben ik niet opgegroeid met tuinieren. Ik ben hiervoor al wel bezig geweest in onze achtertuin, met wat bakken groenteteelt. Nu ben ik dat hier aan het opschalen. Ikleer veel bij, Internet is daarbij erg handig’.

Wat is je specialiteit?
‘Een echte specialiteit heb ik niet, maar het biologisch tuinieren vind ik erg interessant, dus ik gebruik geen gif of kunstmest. Maar ik ben wel pragmatisch, want deze dichte grond moet je wel spitten. Ik bestel altijd verse mest hier in de winkel, die ik dan onderspit. De teelt in de kas is een groot succes. In de oogsttijd plukte ik wel 20 komkommers per week (die ik dan o.a. uitdeelde aan de collega’s) en ook de tomaten deden het uitstekend. Ik oogstte zelfs watermeloenen! Dat succes is voor een groot deel te danken aan het automatische druppelsysteem dat ik heb aangelegd voor het gieten in de kas. Dat is verbonden met twee regentonnen die op palen staan. Het werkt op vier batterijen, want electriciteit heb ik hier niet. Verder teel ik buiten veel groenten zoals bonen, wortelen, aardappelen, uien en pastinaken. Kolen doen het helaas niet zo goed, want ze worden opgegeten door de rupsen, dat is jammer. Het totale resultaat schat ikop zo’n 60-70%’.

Heb je nog nieuwe plannen voor je tuin?
Het is nog steeds een project, er moet nog veel gebeuren, zoals wat stukken van het terrein betegelen. Mijn vrouw wil graag snijbloemen, dus daar ga ik me nog in verdiepen.Werk genoeg dus’.

Vertel eens een leuk voorval wat je meemaakte op de tuin?
‘In de zomer ben ik hier iedere zaterdagochtend al rond 7 uur, als de familie mij nog niet nodig heeft. Het is hier dan heel stil, maar er zijn wel veel vogels, dat is fantastisch om te zien: Staartmezen in groepen, zanglijsters, visdiefjes, een grote bonte specht of soms
een groene specht in de berk aan de overkant, een koekoek. En verder natuurlijk veel muizen en salamanders. Dat is echt genieten’.

Wat zou de Vereniging verder voor je kunnen betekenen of wat kun jij doen
voor de Vereniging?

‘Het is fijn om hier een tuin te hebben, het werken zonder luxe als elektra of stromend water vind ik juist een uitdaging. Wat ik wel lastig vind, is dat ik weinig kan bijdragen aan bv. het onderhoud van het complex, buiten de werkuren om. Het gezin en mijn werk
slokken op dit moment al mijn tijd op’. En dat geloof ik graag, als je zelfs drie seizoenen lang nog geen minuut op je tuinstoel
hebt gezeten…

Ria Verbeek, 30 oktober 2017

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.